Sunday, July 24, 2016

Meat Restaurant Nine Days

If a kosher meat restaurant will close during the nine days, and the customers will instead go to a non-Kosher restaurant,  can the Kosher restaurant remain open?

Rav Kook - yes, it is a Seudat MItzvah to save Jews from eating Treif
(source: Moadei Ha-Re'eiyah pp. 539-542)' see

http://www.ravaviner.com/2016/07/in-honor-of-ha-rav-colonel-ayal-krim.html
and http://ravkooktorah.org/TISHA_65.htm

Rav Chaim Kanievsky (I just started reading his new book http://www.artscroll.com/Books/RCKTWH.html ) and on page 23 said "keeping the restaurant open, and having a religious person serve meat during the nine days is a chillul Hashem...You should not open the retaurant.


Rav Ovadia Yosef (Teshuvot Yechave Daat 3:38)
שאלה מבעל מסעדה כשרה: האם מותר לו לפתוח המסעדה ולספק מאכלי בשר ללקוחות הרגילים אצלו, גם לאחר ראש חודש אב, אף על פי שאסור לאכול אז מאכלי בשר, שאם לא יעשה כן ילכו הלקוחות שלו למסעדה אחרת ולא ישובו אליו עוד, או על כל פנים יש בזה משום לפני עור לא תתן מכשול?
 after his discussion
סיכום: מותר לישראל בעל מסעדה כשרה לספק מאכלי בשר ללקוחותיו גם אחר ראש חודש אב, ובפרט אם יש מקום לתלות שהלקוח אינו בקו הבריאות. ואם אפשר להגיש בשר עוף, עדיף יותר מאשר להגיש בשר בהמה, כמו שאמרו (בחגיגה דף ח' ע"א) שאין שמחה אלא בבשר בהמה. וכמבואר באחרונים. ויהי רצון שנזכה לראות בנחמת ציון וירושלים בקרוב אמן ואמן.

This also needs a discussion of lifnei iver, which Yechae Daas discusses.  See a recap at 
http://www.koltorah.org/ravj/Restaurants%20Serving%20Meat%20During%20the%20Nine%20Days.htm which needs still further discussion of Lifnei Iver, and the Rabi Akiva Eiger should also depend on a Machlokes Shach and Taz abotu meisayei'a when holding your head still for someone to shave it.

No comments: